Świąteczny sernik wykwintny
Wykwintny sernik na wykwintne święta
Mój świąteczny sernik – nie powiem, ale ten wymaga trochę pracy, bałam się, że ze śmietany zrobię masło, ale na szczęście wszystko się udało, a zwłaszcza efekt końcowy – smak! Ten sernik należy do polskich, tradycyjnych, wilgotnych, ciężkich, ale jednocześnie kremowych i puszystych za zasługą masełka i śmietany. Przed zabraniem się do pieczenia przygotujcie sobie dużą michę na masę serową, bo jest jej naprawdę sporo i na 2 godziny przed pieczeniem wyjmnijcie wszystkie składniki na kuchenny blat (twaróg, jajka, masło, aby wszystko miało temperaturę pokojową) ; ) Na święta jak znalazł, bo kto jak kto, ale ja kocham serniki i to wszystkie
Składniki:
1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
450 g drobnego cukru do wypieków
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
1 opakowanie cukru waniliowego
rodzynki sułtanki i kandyzowana skórka pomarańczowa, u mnie ok. 3/4 szklanki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości, następnie doodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku do całkowigo wystygnięcia sernika, następnie całą noc chodzić w lodówce. Udekorować w dowolny sposób (ja posypałam cukrem pudrem).
Smacznego