Makowiec drożdżowy zawijany
Drożdżowy zawijaniec z makiem
Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się główie z tym ciastem! Mówię na niego strucla makowa, chociaż większość z nas zna go jako tradycyjny drożdżowy zwijaniec z makiem. Nasz wyszedł najlepszy jaki w życiu jadłam. Często na święta brakowało nam czasu z mamą i kupowałyśmy podrobnionego gotowca z cukierni. W tym roku gości u nas prawdziwy zawijany makowiec. Czarodziejski rulon pysznego, puchatego ciasta drożdżowego, w środku wilgotny mak pełen bakalii. Utrzymuje świeżość przez kilka dni i smakuje rewelacyjnie : ) Chciałabym zawsze znaleźć czas na jego upieczenie, bo jest wspaniały! Po prostu mniam!
Ciasto drożdżowe na duże 2 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła roztopionego, ochłodzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki rumu
1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
500 g maku
230 g cukru
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
lukier
troche kandyzowanej pomarańczy i sparzonych rodzynek do dekoracji
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 2 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Smacznego