Piernik pulchny
Ty Pierniku!
W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ale dziś stoi w każdym tradycyjnym polskim domu. Ten piernik należy właśnie do tych prostych, polskich, pierników, ale jest sama nazwa wskazuje jest – puszysty i wilgotny od powideł śliwkowych i masy budyniowej, do tego polany czekoladą rozpływa się w ustach. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, co oznaczało pieprzny, i to właśnie dzięki przyprawom do piernika czuć, że to są święta!
Życzę wszystkim miłego świętowania ciąg dalszy w gronie najbliższych przy pysznych słodkościach : )
Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
3,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
1 szklanka miodu
3 czubate łyżki kakao
4 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
1 torebka przyprawy do piernika
Składniki na krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
1/3 kostki masła
Dodatkowo:
powidła śliwkowe do przełożenia
płatki migdałkowe
polewa czekoladowa
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i dobrze połączyć wszystkie składniki. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wailiowym. Do masy jajecznej dodać olej, miód, mleko i dobrze wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać wszystko, aby ciasto nie miało grudek, można zrobić to mikserem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać, aby miało ono równą powierzchnię.
Piec ok 45-50 minut w 180oC. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Przygotować krem: ugotować budyń, garnek od razu przykryć folią spożywczą i zostawić do ostygnięcia. (folia spowoduje to, że na wierzchu budyniu nie zrobi się „kożuch” po wystygnięciu i w masie nie będzie grudek) W misce utrzeć masło na puch, nadal miksując po łyżce dodawać zimny budyń i utrzeć na gładką masę.
Po wystygnięciu piernika ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy posmarować powidłami, przykryć drugim ciastem, rozsmarować masę budyniową i położyć trzeci kawałek ciasta. Polewę przygotować wg przepisu, lub stopić w kąpieli wodnej czekoladę i polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!