Makiełki wg Pani N. : )
Święta, święta i po świętach i zbawienne właściwości maku
Na świąteczny specjał czekam cały rok, dlatego w tym roku nasza miska makiełek była naprawdę duuuuża, aby dla nikogo ich nie zabrakło! Najlepsze makiełki jadłam u Radka w domu! Od czasu kiedy pierwszy raz je spróbowałam robie je u nas w domu wg przepisu Radka mamy. W różnych domach, w różnych zakątkach Polski przyrządza się je w różny sposób, z różnymi dodatkami, a to ze skłodką bułką, z makaronem, z chlebem, albo robi sie kutie z pszenicą, a te przyrządza się z biszkoptami. Są pyszne!
Przed świętami przewidziałam, że codziennie w mojej diecie na czołowym miejscu będzie znajdował się mak – a to makiełki, a to makowiec zwijany, albo jakiś inny makowy specjał. Jako przyszły pracownik służby zdrowia interesuję się bardzo właściwościami zdrowotnymi produktów, które spożywam i przeczytałam kilka artykułów na jego temat i nie żałuję, że go pochłaniałam w takiej ilości: )
Oto największe zalety :
- Są kopalnią witamin – zawiera w swoim składzie witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku
- Zawierają sporo wapnia – wapń jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kośćca oraz układu krwionośnego
- Regulują pracę układu pokarmowego -taką funkcję mak zawdzięcza niemałej zawartości błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu
- Ma ją działanie przeciwmiażdżycowe – mak zawiera kwas linolowy, który jest strażnikiem pracy serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu
- Ma ją działanie przeciwmiażdżycowe – mak zawiera kwas linolowy, który jest strażnikiem pracy serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu
- Wykazują funkcję przeciwnowotworową – dzięki temu, że mak zawiera spore ilości kwasu oleinowego, uważa się, że pozwala ustrzec się przed rakiem piersi
Należy pamiętać, że ziarna maku są produktem wysoko kalorycznym, 100 g ma aż 478 kcal i zawiera ok. 43 g tłuszczu. Dodatkowo mak łączymy najczęściej z innymi kalorycznymi produktami tj. bakalie, miód, orzechy. Warto więc korzystać z ich zdrowotnych właściwości, jednocześnie zachowując przy tym umiar – jak ze wszystkim ; )
Składniki na makiełki:
biszkopty (ja używam wrocławskich mamutów)
mak – sparzony najlepiej poprzedniego dnia i zmielony 3 – krotnie
ulubione bakalie – u mnie rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, orzechy włoskie, migdały – poprzednio sparzone wrzącą wodą
ciepłe mleko
duży cukier waniliowy
miód do smaku
W garnku zagotować mleko i wymieszać je z cukrem waniliowym. W osobnej misce wymieszać mak z miodem wg własnych upodobań smakowych. Pokroić bakalie dosyć drobno i wymieszać je z makiem. W dużej misce na dnie wyłożyć na dno biszkopty zamoczone w ciepłym mleku, na to wartwa maku z bakaliami, następna wartwa zamoczonych biszkoptów w mleku, znowu masa makowa i ostatnia wartwa biszkoptów. Resztę ciepłego mleka wlać powoli do miski, tak aby wszystko pokryło się mlekiem i wsiąkło (żeby aby nie było widać na wierzchu mleka).
Udekorować.
Smacznego!