Rogaliki zwyczajne na śniadanie
Na śniadanie rogaliki do wszystkiego.
Pasujące do wszystkiego rogaliki bez masła, ale z oliwą i bez jajek. Bardzo smaczne, nawet mój R. mnie pochwalił, a to bardzo wybredne stworzenie ; ) Polecam na każde śniadanie : )
Składniki na 6 dość dużych rogali:
400 g mąki pszennej (dowolnej)
20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (z drożdżami świeżymi najpierw zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z cukrem i dodać ok 100 ml wody i odstawić na ok 15 – 20 minut) i suchymi składnikami, mieszając (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta.
Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (ja piekłam w 2 naczyniach żaroodpornychwysmarowanych cienko oliwą). Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
Mlekiem posmarować rogale i posypać delikatnie solą.
Wstawić do pierkarnika i piec 20-30 minut w 190oC.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!