Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniam i białą czekoladą
M jak… miłość, mandat, mleczna czekolada i maślankowe ciasto z brzoskwiniami i białą czekoladą
M jak mniam, bo właśnie takie jest to ciasto!
M jak Moje Ciacho, z którego wzięłam przepis na te cudowne ciasto!
M jak mandat, który dostałam wczoraj za jazdę z biletem na wszystkie granice miasta Wrocławia, ale nie na linie pośpieszne i z tego powodu upiekłam te ciasto na zalanie moich smutków, bo jak sobie pomyślałam ile sera mogłabym kupić za te pieniążki na moje ulubione serniki, to aż mi się słabo robi ; P, ale cóż za nieuwagę się płaci, a każdy człowiek uczy się na błędach, a czasem te błędy muszą kosztować.
M jak maślanka, którą ostatnio pokazał mi mój kochany Pączers (dziewczyna z grupy) – firmy Mlekpol i nazywa się dokładnie maślanka Mrągowska Stracciatella, od teraz to moja ulubiona! Jak zobaczyłam przepis na te ciasto wiedziałam, że skorzystam z tej maślany..
M jak mój R., który wreszcie jest tutaj ze mną we Wrocławiu : )
M jak moje dziewczyny, z którymi idziemy jutro na pewne spotkanie i jeśli zostanie jeszcze trochę ciasta napewno je wezmę! : -)
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
1 szklanka maślanki (Stracciatella – Mrągowska)
¾ szklanki cukru (dałam odrobinkę mniej)
½ szklanki oleju
3 jajka
100 g białej czekolady
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Ponadto:
puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk
Kruszkonka:
6 łyżek cukru
10 łyżek mąki
120 g miękkiego masła
Ja użyłam płatków migdałowych
Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.
W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.
Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180oC, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego