Tort makowo-śliwkowy
Dzień babci i coś słodkiego
Z okazji Dnia Babci proponuję pyszny tort! Kruche, delikatne ciasto, którego wcześniej nie podpiekamy i wilgotna masa makowo-śliwkowa, myślę, że każdy by się skusił. Sto lat naszych Babciom!
Dzień Babci – W Polsce obchodzone 21 stycznia, w tym samym dniu w Bułgarii i Brazylii a w Hiszpanii – 26 lipca. We Francji jest to święto ruchome i obchodzone jest w pierwszą niedzielę marca. Pomysł powstania święta w Polsce pojawił się w tygodniku „Kobieta i Życie” w 1964 roku. Już rok później święto to zaczął popularyzować „Express Poznański”. W roku 1966 również „Express Wieczorny” ogłosił dzień 21 stycznia „dniem babci”. Później powstała również tradycja obchodzenia Dnia Dziadka.
W Rosji, na jesieni 2009 roku, pojawiło się nowe, rodzinne święto – „Dzień babci i dziadka” (ros. День бабушек и дедушек).
W Ameryce – Amerykańskim (w USA i Kanadzie) odpowiednikiem naszych dni dziadka i babci jest Narodowy Dzień Dziadków, ang. National Grandparents Day. Nie jest więc świętem rozdzielonym na dwa dni. W USA jest to święto oficjalnie zatwierdzone przez Kongres i prezydenta, ustanowione w 1978 roku przez Jimmego Cartera na pierwszą niedzielę po Święcie Pracy Labour Day, które obchodzone jest w pierwszy poniedziałek września zarówno w USA jak i Kandzie. Tak więc Dzień Dziadków w obu krajach również obchodzony jest we wrześniu. Dzień ten ma swój oficjalny hymn A Song For Grandma And Grandpa („Piosenka dla Babci i Dziadka”), a symbolem tego dnia jest niezapominajka.
W Wielkiej Brytanii obchodzone w pierwszą niedzielę października.
***
Wierszyk dla Babci:
Tak wiele mnie nauczyłaś,
tak wiele uśmiechu mi dałaś,
na spacery ze mną chodziłaś,
kiedy byłam jeszcze mała.
Do snu nuciłaś piosenki,
byłaś zawsze blisko mnie
więc podziękować Ci, Babciu
za to wszystko chcę.
Żyj długo w spokoju i uśmiechaj się,
bo uśmiech jest najważniejszy
i to, że kocham Cię.
Obyś jak najdłużej żyła,
ze swych wnuków się cieszyła,
bo jesteś super i basta
i pieczesz najlepsze ciasta!!!
Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
65 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Składniki na masę śliwkową:
750g śliwek
2 kopiaste łyżki cukru
4 łyżki zimnej wody
szczypta cynamonu
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę makową:
300 g mielonego maku
3/8 litra mleka
60 g cukru
1 cukier wanilinowy lub miąższ z 1 laski wanilii
1 jajko
50 g posiekanych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
Wymieszać mąkę, masło, cukier, sól, jajko i szybkozagnieść (najszybciej zrobić to malakserem). Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 – 60 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować.
Smacznego