Muffinki z borówką brusznicą

Dla Radka rodzinki za pamięć i piękne tulipany : )

 

Dzisiaj mój Radziu wraca do domu, (niestety, bo zawsze za Nim tęsknię kiedy mnie tutaj samą zostawia) i wkładam Jemu do torby muffinki dla Jego rodzinki za piękny prezent urodzinowy. Dziękuję :) Mam nadzieję, że będą im smakować, nie są za słodkie, są delikatne, wilgotne, z lekką nutą piernikową i do tego z pysznymi borówkami :)

 

 

Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

3/4 szklanki maślanki

1/3 szklanki mleka

60 g roztopionego masła

1 duże jajko

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka przyprawy korzennej

Dodatkowo:

12 dużych łyżeczek kofitury – borówka z gruszką


 

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać, ciasto powinno być grudkowate, nie wymieszane na gładką masę. Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Na wierzch każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę konfotury z borówek i gruszek.

Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wystudzić.

 

 

Składniki na konfiturę – Borówka z gruszkami

Konfitura jest niesamowicie pyszna – można ją stosować do mięs, wędlin a teraz nawet do deserów : -)  

1kg borówki brusznicy
1/2kg gruszek
1/4kg cukru
Gruszki obieramy kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla, podlewamy troszkę wodą, dodajemy cukier i umyte borówki. Gotujemy, aż mocno zgęstnieją. Przekładamy do słoików, zakręcamy i do wystygnięcia stawiamy do góry nogami, można zapasteryzować.
 

Ciekawostka

Borówka brusznica ( nie mylić z leśnymi, czarnymi jagodami) jest krzewinką dającą czerwone owoce. Owoc pełen jest kwasów owocowych : kwas benzoesowy- mający właściwości antyseptyczne, kwas jabłkowy, cytrynowy, jabłkowy. Owoce zaleca się przy stanach zapalnych. Zawierają glikozydy: arbutynę, metyloarbutynę, erykolinę; kwasy organiczne, garbniki katechinowe, antocyjany, witaminy: B1, B2, PP, C. Mają działanie: moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające. Owoce działają regulująco na czynności trawienne, stosowane raczej jako środek dietetyczny. Właściwości lecznicze posiadają liście borówki- ponieważ zawierają one glikozyd (arbutyna), flawonoidy, hydrochinon, garbniki- stosuje się je jako środek moczopędny, dezynfekcyjny i w chorobach reumatycznych. Działanie antyseptyczne liści jest dość duże. Owoce borówki brusznicy smaczne są na surowo oraz pod postacią różnych przetworów.

 

Smacznego!

 

Comments are closed.