Brownies z białą czekoladą i migdałami (blondies)

 Biała czekolada i migdały

 

Dzisiaju mnie w kuchni blodies z migdałami- siostra ukochanego ciemnego brownies. Ciasto wykonane na bazie białej czekolady i dodatkiem pysznych migdałów. Nie jest tak zakalcowaty jak czarny odpowiednik i teraz mam dylemat czy wolę czarnuszka czy bieluszkę ; )

Zdjęcia robiłam przed 6 rano (więc mogą być trochę ospałe), żeby jeszcze móc go spróbować przed zajęciami – było warto! Jestem pewna dwóch rzeczy – po pierwsze każdy kawałek niemal rozpływa się w ustach, a po drugie to napewno nie ostatnie blonies, które upiekłam! Musicie spróbować : -)

Pędzę na ostatni w tym semestrze wykład (z reumatologii) i życzę Wam miłego czwartkowego dnia :)

 

 

 

Składniki:

 80 g masła

1/3 szklanki drobnego cukru

2 jajka

3/4 szklanki mąki

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 150 g białej czekolady, połamanej

 pół szklanki posiekanych obranych migdałów

50 g czekolady białej, posiekanej


Masło roztopić w niedużym garnuszku, dodać połamaną czekoladę (150 g), podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i białą czekoladę (50 g), wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej), u mnie z braku takiej foremki tortownica o średnicy 22 cm.

Piec w temperaturze 180ºC około 25 – 30 minut. Wystudzić, pokroić.

Smacznego :)

 

Comments are closed.