Brownies z białą czekoladą i migdałami (blondies)
Biała czekolada i migdały
Dzisiaju mnie w kuchni blodies z migdałami- siostra ukochanego ciemnego brownies. Ciasto wykonane na bazie białej czekolady i dodatkiem pysznych migdałów. Nie jest tak zakalcowaty jak czarny odpowiednik i teraz mam dylemat czy wolę czarnuszka czy bieluszkę ; )
Zdjęcia robiłam przed 6 rano (więc mogą być trochę ospałe), żeby jeszcze móc go spróbować przed zajęciami – było warto! Jestem pewna dwóch rzeczy – po pierwsze każdy kawałek niemal rozpływa się w ustach, a po drugie to napewno nie ostatnie blonies, które upiekłam! Musicie spróbować : -)
Pędzę na ostatni w tym semestrze wykład (z reumatologii) i życzę Wam miłego czwartkowego dnia
Składniki:
80 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g białej czekolady, połamanej
pół szklanki posiekanych obranych migdałów
50 g czekolady białej, posiekanej
Masło roztopić w niedużym garnuszku, dodać połamaną czekoladę (150 g), podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i białą czekoladę (50 g), wymieszać.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem foremki do brownies (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejszej), u mnie z braku takiej foremki tortownica o średnicy 22 cm.
Piec w temperaturze 180ºC około 25 – 30 minut. Wystudzić, pokroić.
Smacznego