Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

 Gotowana pomarańcza i przebierane party :)

Dzisiaj wieczorem zaprosiłam moje dziewczyny z grupy na urodzinową zabawę – przebieraną za ulubione zwierzątko lub ulubioną postać z bajki. Ciekawość mnie zjada za co się przebiorą :) Na dzisiajszy wieczor przygotowałam parę pyszności, jedną z tych będzie to ciasto :)

Wypiek dość oryginalny, bo przygotowany z całą pomarańczą – ugotowaną i zmieloną na puree i dodaną do ciasta :) Jest bardzo aromatyczne dzięki przyprawom i cytrynowej, pomarańczowej kuli. Polane czekoladową polewą sprawia, że to połączenie jest bajeczne! Naprawdę polecam, bo osobiście zakochałam się w tym cieście i bardzo mi smakowało :)

 

 

 Składniki:

 175 g masła, miękkiego

1 nieduża pomarańcza(ok 200 g)

100 g mąki

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżki kakao

100 g mielonych migdałów

175 g jasnego cukru muscovado

4 jajka

Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. Pomarańczę wkładamy do rondla i zalewamy wodą. Zagotowujemy, po czym gotujemy, częściowo przykryte przez 1 godzinę. Przecedzamy i studzimy.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Kroimy pomarańczę na ćwiartki, wyjmujemy pestki i kroimy na drobniejsze części(bez obierania ze skórki). Umieszczamy pomarańczę w food procesorze i mielimy ją na puree.Przesiewamy mąkę, proszek, przyprawy i kakao do miski, mieszamy z mielonymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy żółtka, dalej ubijając. Dodajemy pomarańczową miazgę oraz mieszankę mączną. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na polewę:

4 łyżki cukru

2 łyżki masła

2 łyżki kakao

2 łyżki śmietany 18%

Podane składniki wkładamy do małego rondelka i mieszamy (na początku najlepiej przemieszać ‚na sucho’, a dopiero potem postawić na gaz i mieszać. W ten sposób polewa powinna być jedwabista. Gotową, jeszcze ciepłą polewą polać pyszne ciasto.

 

Smacznego ; )

 

 

Comments are closed.