Muffiny czekoladowo-bananowe

 Nigella Lawson i muffiny według Jej przepisu

 

Przepis z książki Nigelli Lawson „Kitchen”.

Nigella Lawson pochodzi z żydowskiej rodziny. Jest córką polityka lorda Nigela Lawsona i Vanessy Salmon oraz siostrą dziennikarza Sunday Telegraph Dominica Lawsona. Jej matka – Vanessa Salmon, znana bywalczyni brytyjskich salonów, spadkobierczyni Lyons Corner House zmarła w 1985 na raka wątroby. Siostra Tomassina zmarła na raka piersi w 1993.

Lawson uczęszczała do Godolphin and Latymer School oraz Westminster School, następnie ukończyła z wyróżnieniem Lady Margaret Hall w Oxfordzie, na kierunku filologia średniowiecza. Zanim w 1986 została zastępcą redaktora literackiego w „Sunday Times„, prowadziła kolumnę kulinarną w „Spectator„.

Nigella Lawson wyszła za mąż za dziennikarza Johna Diamonda, z którym miała dwójkę dzieci: córkę Cosimę i syna Bruno. Diamond zmarł w 2001 na raka przełyku. W 2003 ponownie wyszła za mąż za 17 lat starszego od siebie milionera Charlesa Saatchi.

Jest autorką dwóch programów kulinarnych w brytyjskim Channel 4: Nigella gryzie oraz Wieczne lato z Nigellą. Oba z nich były zbiorami przepisów w formie gotowanie na ekranie. Była gospodarzem codziennego programu w telewizji ITV1, pod tytułem Nigella!, w którym gotowała wraz z zaproszonymi gośćmi. Program nie został jednak doceniony przez krytyków jego oglądalność spadała, i po niedługim czasie wycofano go z emisji. Ponadto Nigella wydała kilka własnych książek kucharskich.

Styl prowadzenia programu przez Nigellę Lawson naśladowany jest przez komików i innych brytyjskich prezenterów telewizyjnych, według których jej seksowny image jest głównym powodem powodzenia jej programów. Pomimo tego Nigella Lawson wielokrotnie zaprzeczała jakoby była to jedyna przyczyna jej ogromnej telewizyjnej popularności.

Jej programy „Nigella gryzie” i „Wieczne lato z Nigellą” są emitowane w polskiej telewizji TVN Style. (źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Nigella_Lawson)

 

Uwielbiam jej kuchnię! Jest taka szybka i prosta. Chciałabym posiadać wszystkie książki Pani Lawson, bo pieczenie z Nią to sama przyjemność! Muffinki dzięki bananon są bardzo wilgotne, dodane kakao nadaje czekoladową nutkę – te dwa smaki współgrają ze sobą znakowicie i tworzą parę, w której można się zakochać. W całym domu pachniało piękne bananowo..

 

Składniki:

3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany

125 ml oleju roślinnego

2 jajka

100 g jasnego brązowego cukru

225 g mąki

3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane

1 łyżeczka sody

Piekarnik nastawiamy na 200oC i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

 

Smacznego!

 

Comments are closed.