Muffinki jabłkowo – kakaowe
Sobotni wieczór i coś słodkiego
Muffinki są bardzo szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne, że zawsze chce się sięgnąć po dokładkę. Ciasto jest bardzo delikatne, ale zarazem wilgotne. W środku niespodzianka – kawałki jabłka w połączeniu z kakaem komponują się świetnie! Idealne na sobotni wieczór, bo dzisiaj w Ostrzeszówku świętujemy R. inżynierkę : )
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej białej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao dobrej jakości
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju roślinnego
1 jajko
3 średnie jabłka, pokrojone w kostkę
Włączyć piekanik na 180oC.
W jednej misce połączyć: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. W drugiej misce wymieszać jajko, olej i mleko. Mokre składniki przelać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w dość drobną kostkę. Dodać do masy muffinkowej. Wymieszać delikatnie, aby nie zmiażdżyć jabłek. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec ok. 20-25 minut.
Smacznego!