Muffinki z brzoskwiniami i słonecznikiem
Czechy i muffinki
Pojechaliśmy na narty w góry a na drogę wzięłam dla wszystkim muffinki! Każdemu bardzo smakowały – są bardzo wilgotne, brzoskwiniowe. Piecze się je bardzo szybko, a znikają jeszcze szybciej : )
Składniki na 12 sztuk
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 szklanka drobno pokrojonych brzoskwiń z puszki
2 jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
1/2 szklanki mleka
3 czubate łyżki nasion słonecznika + do posypania
W naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, cukier, nasiona słonecznika
W drugim rozbić jajka i roztrzepać, dodać mleko, syrop z brzoskwiń, roztopione masło, brzoskwinie, wymieszać.
Połączyć zawartość obu naczyń.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, posypać słonecznikiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka), studzić na kratce. Podawać na ciepło lub wystudzone.
Smacznego