Rolada biszkoptowa z jabłkami
Delikatność i prostota zawinięta w roladzie
Dzisiaj warstwa pieczonych jabłek otulona delikatnym, puszystym, biszkoptowym ciastem, posypana cukrem pudrem. Rolada smakuje jak puszek : ) Bardzo szybka w wykonaniu, szybka w upieczeniu, idealna do popołudniowej herbaty w gronie najbliższych.
Przepis od niepamiętnych czasów w każdym notatniku kobietki u nas w rodzinie, dawno nie pieczony u mnie w domu. Wszystkim bardzo smakowała ; )
Życzę wszystkim miłego rozpoczynającego się weekendu : )
Składniki:
1 szklanka cukru
5 jajek
6 jabłek
1 szklanka mąki
cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
cynamon – ilość wg uznania
Jabłka obierać, umyć i obrać ze skórki. Pociąć w cienkie platry i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie posypać cynamonem. Ubić biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i nadal ubijać, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodać żółtka i krótko całość wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i łyżkę oleju, dokładnie mieszać i wylewać masę na jabłka.
Piec w piekarniku o temperaturze 160 – 170oC około 30 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, odwrócić na czystą ściereczkę, delikatnie ściągnąć papier i zawinąć w roladę. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :- )