Drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Słoik od sąsiada
Od sąsiada w weekend dostałam czystą naturę zamkniętą w szklanym słoiku – jagody, z których zrobiłam przepyszne drożdżówki. Są bardzo delikatne, a połączenie twarogu z jagodami jest wspaniałe. Drożdżówki dopiero co wyjęte z pieca, a już połowę zjedliśmy z R, któremu bardzo smakują, a to bardzo cieszy moje oczy i serce : ) Ciekawe czy tak bardzo jak nam smakowały sąsiadowi, bo od razu wyjęte z gorącego pieca zaniosłam do wieczornej degustacji. Oby nas z tego ciepłego ciasta nie rozbolały brzuchu!Polecam i musicie je sami wypróbować ; )
Składniki na 12 – 15 bułeczek:
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
200 g jagód (mogą być mrożone)
150 g serka śmietankowego, jak na serniki
2 łyżki miodu
2 – 3 łyżki cukru waniliowego
Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części – ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 – 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone.
Smacznego!