Drożdżówki z twarożkiem i jagodami

Słoik od sąsiada  

 

Od sąsiada w weekend dostałam czystą naturę zamkniętą w szklanym słoiku – jagody, z których zrobiłam przepyszne drożdżówki. Są bardzo delikatne, a połączenie twarogu z jagodami jest wspaniałe. Drożdżówki dopiero co wyjęte z pieca, a już połowę zjedliśmy z R, któremu bardzo smakują, a to bardzo cieszy moje oczy i serce : ) Ciekawe czy tak bardzo jak nam smakowały sąsiadowi, bo od razu wyjęte z gorącego pieca zaniosłam do wieczornej degustacji.  Oby nas z tego ciepłego ciasta nie rozbolały brzuchu!Polecam i musicie je sami wypróbować ; )

 

 

Składniki na 12 – 15 bułeczek:

80 g drobnego cukru

1 łyżeczka soli

70 g miękkiego masła

1 duże jajko, roztrzepane

450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)

2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych

1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

Nadzienie:

200 g jagód (mogą być mrożone)

150 g serka śmietankowego, jak na serniki

 2 łyżki miodu

2 – 3 łyżki cukru waniliowego

 

Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.

Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.

Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać  jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części – ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 – 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone.

Smacznego! 

Comments are closed.