Muffinki marmurkowe
Łaciate babeczki
Babka marmurkowa w tym tygodniu już była – dzisiaj czas na łaciate jak krówki – muffinki czekoladowo – waniliowe : ) Są mięciutkie, wilgotne, o wspaniałym zapachu i smaku!
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 średnie jajka
250 ml mleka
7 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła, roztopionego ostudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
W jednym naczyniu wymieszać makę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy. W drugim jajka, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połaczyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników.
Podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać na zmianę – po łyżeczce ciemnego i jasnego ciasta.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.
Smacznego