Czekoladowe ciasto z wiśniami

W roli głównej wiśnia  :)


Dawno miałam ochotę na coś wiśniowego.

Mojego R. ulubiony owoc to właśnie wiśnie, dlatego bez wahania zabrałam się za te ciasto w przerwie między zajęciami.

Jest niebieńsko czekoladowe, nie za suche, a nawet wilgotne, puszyste i dośc sypkie jak przystało na ucierane ciasto, a smak czekolady przełamują kawałeczki wiśni. Nic dodać nic ująć! Pycha!




Składniki:

125 g miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

2 jajka

100 g ciemnej czekolady gorzkiej, roztopionej

1 i 1/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/2 szklanki mleka

ok 25 wiśni bez pestek


Piekarnik nagrzać do 170 oC.

Utrzeć miękkie masło z cukrem na białą i puszystą masę (najlepiej miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze miksując.
Czekoladę roztopić (można w mikrofalówce). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubitą masę delikatnie wymieszać z roztopioną czekoladą, a następnie połączyć z przesianymi suchymi składnikami, dodając je łyżkami na przemian z mlekiem (składniki można mieszać mikserem na małych obrotach).
Ciasto nałożyć do formy  (u mnie tortownica o średni 22 cm, może być keksowka, forma z kominem), uprzednio posmarowanej masłem ii posypanej kaszką manną. Powciskać wiśnie do środka masy i piec przez 40 minut, lub do czasu aż środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).

Smacznego :)



Comments are closed.