Babka pomarańczowa – Jaffa Cakes
Pomarańcze do ciasta!
Jaffa Cakes’ – to ciasteczka bardzo popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Są to delikatne biszkopty zalane pomarańczową galaretką i oblane czekoladą, przypominające polskie Delicje Szampańskie. Ich twórcą są McVitie i Price i pochodzą z 1927 roku. Zostały nazwane Jaffa z racji pomarańczy z Jaffy używanych do produkcji ciasteczek. Babka jest bardzo delikatna jak biszkopt, puszysta, wilgotna, pomarańczowa, oblana polewą czekoladową, wszystko komponuje się idealnie.
Robi się ją bardzo szybko, a smakuje rewelacyjnie! Polecam gorąco!
Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła
225 g mąki
¾ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
2¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
3 duże jajka
6 łyżek śmietany 18%
połowa pomarańczy, dokładnie umyta i zmielona w blenderze na puree
Do miski włożyć masło i zmiksować z cukrem, dodać jajka, śmietanę, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, a na końcu dodać puree z pomarańczy. Wszystko dobrze utrzeć mikserem, aby postała piękna gładka masa. Formę – małą keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 19 cm – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na polewę:
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
1 łyżka śmietany 18%
Podane składniki wkładamy do małego rondelka i mieszamy (na początku najlepiej przemieszać ‚na sucho’, a dopiero potem postawić na gaz i mieszać. W ten sposób polewa powinna być jedwabista. Gotową, jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Smacznego!