Maślankowe ciasto jabłkowe
Moja Królowa i pyszne jabłkowe ciasto
Ciasto naprawdę godne polecenia, niby takie niepozorne, ale naprawdę bardzo dobre! Wilgotne, bardzo jabłkowe, z delikatną nutką cynamonu, wręcz rozpływa się w ustach, z niską zawartością tłuszczu z moją ulubioną maślanką. Bardzo szybkie w wykonaniu. Podczas pieczenia pachnie w całym domu tak, że moja mama kroiła jeszcze gorący : )
Zawsze jak przyjeżdzam do domu do Ostrzeszówka mam zwyczaj chodzenia do Babci Marylki ze świeżo upieczonym ciastem, często jeszcze ciepłym na pierwszą degustację! Dzisiaj również tak było – Babci bardzo smakował a to przecież moja prawdziwa królowa wypieków : ) śmię myśleć, że pokonałaby nawet światowej sławy Nigellę ; )
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczaka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
8 łyżki masła (+do nasmarowania formy)
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka maślanki
2 jajka
2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek
2 łyżki brązowego cukru
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i dalej ubijać. Do ubitego masła dodać 1/3 suchych składników, następnie na zmianę maślankę i resztę składników suchych w 2 częściach. Ciasto dokładnie wymieszać, ale nie mieszać za długo- tylko do połączenia składników.
Foremkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu).
Piec w temp. ok. 200oC przez 40 minut.
Smacznego!