Jabłecznik francuski

Na osłodę w ponury dzień


Czekamy na słoneczko, bo się chyba na nas obraziło i nie chce wyjśc!

Dlatego śpiewam sobie pod nosem zajadając kolejny kawałek dzisiejszego ciasta:

Słoneczko nasze rozchmurz buzię, bo nie do twarzy ci w tej chmurze. Słoneczko nasze rozchmurz się maszerować z tobą będzie lżej. Oj słoneczko nasze rozchmurz pyska, bo nie do twarzy ci w chmurzyskach, słoneczko nasze rozchmurz się maszerować z tobą będzie lżej.

Pycha jabłecznik z dużymi kawałkami jabłek, idealne dla kogoś kto nie lubi tartych na tartce. Bardzo delikatny, wilgotny, puszyty, a na wierzchu z wspaniałą masą smietanowo – jajeczną, która nadaję ciastu wyjatkowy smak. Polecam wypróbowania każdemu i zaśpiewania ze mną piosenki do słońca : )

Źródło przepisu: :)



Składniki na ciasto:

75 g miękkiego masła

100 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

100 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok 3-5 średnich sztuk jabłek pokrojonych w ósemki

 

Składniki na masę jajeczno – śmietanowa:

50 g cukru

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

250 g crème fraîche lub gęstej śmietany (np. Zott 18%)

 

Tortownicę o średnicy 22 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180oC.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Obie mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy do chwili powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortowicy, wyrównać powierzchnię ciasta. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.

Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.

W tym czasie w miseczce łączymy jajka, śmietanę i cukier i po 40 minutach taką polewę delikatnie umieszczamy na cieście (nie wyjmujemy go z piekarnika, tylko odrobinę wysuwamy). Ciasto pieczemy jeszcze ok 25-30 min – aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)



Comments are closed.