Wielkanocne bułeczki zajączki i inne stwory
Na jutrzejsze śniadanie ; )
Pyszne, puszyste bułeczki – w sam raz na wielkanocne śniadanie
Składniki:
ok. 180 ml letniego mleka
15 g świeżych drożdży
320 g mąki
1/2 łyżeczki soli
60 ml oliwy (4 łyżki)
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kurkumy – dla ładnego koloru
Drożdże rozkruszyć do małej miseczki i rozpuścić je w ok. 1/4 mleka, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić na 10-15 minut pod ściereczkę, aż urosną. Mąkę wymieszać z solą i dodać kurkumę, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę cukru. Wlać resztę mleka i olej – wyrabiać ciasto (wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut, ‘hakiem’ miksera lub na lekko umączonym blacie). Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni / do ścianek misy – uformować kulę, przełożyć do czystej, lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć (folią spożywczą lub wilgotną ściereczką) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut (ciasto ma podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i formować bułeczki wg własnych upodobań lub takich jak na zdjęciu. Następnie bułeczki przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 20-30 min.)
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180-200ºC.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec je przez ok. 20-25 minut, aż będą rumiane.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!