Tort śmietankowo – czekoladowy
Urodzinowy
Czy macie czasem też taki problem, że nie wiecie jaki zrobić tort? Bo ja mam tak często i ogólnie nie lubię ich przygotowywać, ale ten w robieniu był bardzo przyjemny.
Dziś bardzo szybki i prosty tort. Pyszny, mocno śmietankowy, lekko czekoladowy, jest leciutki, bo wykonany z masy śmietankowej, a nie z kremem. Polecam na dzień powszedni do kawy jak i większe uroczystości ; )
Tort z okazji 70. urodzin mojego Dziadka
Pomysł na tort pochodzi z książki Domowe Wypieki (wyd. Olesiejuk)
Składniki na biszkopt czekoladowy:
http://pieczarkamysia.blox.pl/2010/08/Biszkopt-ciemny.html
Masę biszkoptową upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.
Składniki na masę śmietankowe:
700 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki nutelli
1/3 szklanki rodzynek
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Składniki na poncz:
1/3 szklanki ciepłej wody
3-4 łyżki wiśniówki
Do dekoracji:
kilka wiśni z nalewki
kilka rodzynek
Gotowy i otudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wczesniej) przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: do szklanki z ciepłą wodą wlać wiśniówkę, wymieszać i odstawić na bok.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać małym strumieniem żelatynę (roztopioną w niewielkiej ilości gorącej wody). Odłożyć 1/3 śmietany, do reszty dodać sok z cytryny. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do odłożonej 1/3 części śmietany. Dokładnie wymieszać.
Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem, posmarować nutellą i wyłożyć śmietanę z czekoladą i przykryć następnym blatem. Następnie znowu nasądzyć blat ponczem, nałożyć 1/3 jasnej bitej śmietany i nałozyć na wierzch 1/3 szklanki rodzynek. Przykrć kolejny blatem, nasączyć go ponczem, wyłożyć kolejną 1/3 część śmietany na wierzch i boki a resztę włożyć do szprycy cukierniczej i udekorować. Ozdobić rodzynkami i wiśniami z wiśniówki.
Smacznego!