Tort śmietankowo – czekoladowy

Urodzinowy


Czy macie czasem też taki problem, że nie wiecie jaki zrobić tort? Bo ja mam tak często i ogólnie nie lubię ich przygotowywać, ale ten w robieniu był bardzo przyjemny.

Dziś bardzo szybki i prosty tort. Pyszny, mocno śmietankowy,  lekko czekoladowy, jest leciutki, bo wykonany z masy śmietankowej, a nie z kremem. Polecam na dzień powszedni do kawy jak i większe uroczystości ; )

Tort z okazji 70. urodzin mojego Dziadka

Pomysł na tort pochodzi z książki Domowe Wypieki (wyd. Olesiejuk)

 


Składniki na biszkopt czekoladowy:

http://pieczarkamysia.blox.pl/2010/08/Biszkopt-ciemny.html

Masę biszkoptową upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na masę śmietankowe:

700 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki

3 łyżki nutelli

1/3 szklanki rodzynek

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny

Składniki na poncz:

1/3 szklanki ciepłej wody

3-4 łyżki wiśniówki

Do dekoracji:

kilka wiśni z nalewki

kilka rodzynek


Gotowy i otudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wczesniej) przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: do szklanki z ciepłą wodą wlać wiśniówkę, wymieszać i odstawić na bok.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać małym strumieniem żelatynę (roztopioną w niewielkiej ilości gorącej wody). Odłożyć 1/3 śmietany, do reszty dodać sok z cytryny. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do odłożonej 1/3 części śmietany. Dokładnie wymieszać.

Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem, posmarować nutellą i wyłożyć śmietanę z czekoladą i przykryć następnym blatem. Następnie znowu nasądzyć blat ponczem, nałożyć 1/3 jasnej bitej śmietany i nałozyć na wierzch 1/3 szklanki rodzynek. Przykrć kolejny blatem, nasączyć go ponczem, wyłożyć kolejną 1/3 część śmietany na wierzch i boki a resztę włożyć do szprycy cukierniczej i udekorować. Ozdobić rodzynkami i wiśniami z wiśniówki.

Smacznego!


Comments are closed.