Ciasto jabłkowo rabarbarowe
Wszędzie pachnie bzem a u nas w kuchni ciastem jabłkowo – rabarberowym
Mmmm.. pychota! Wielka rabarberowo – jabłkowa pychota! Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi startego jabłka do ciasta, aromatyczne, mięciutkie, lekko kwaskowate od rabarbaru, dlatego polecam lekko posypać cukrem pudrem!
Mojemu R. bardzo smakowało, a twierdził w trakcie mojego pieczenia, że On chyba rabarbaru nie lubi. Polecam każdemu nawet tym, którzy „chyba” nie lubią rabarbaru, bo jest bardzo szybkie, proste w wykonaniu, a co najważniejsze – mega dobre ; – )
Ciasto idealne na majowy piknik w przydomowym ogrodzie, w ktorym wszędzie pachnie bzem.. kocham wiosnę!
Przepis na te cudowne ciasto pochodzi z blogu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html, który cytuję w całości:
Składniki:
100 g cukru
200 g mąki
2 jajka
100 ml jogurty naturalnego
100 ml oleju
1 1/2 łyżeczki proszku
1 jabłko
1,5 szklanki posiekanego rabarbaru
1 łyżka cukru
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Delikatnie odciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem ok 3-4 minut a następnie dodajemy olej i jogurt. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a kiedy składniki się połączą dodajemy utarte jabłko i mieszamy.
Foremkę o wymiarach 15×30 cm (ja swoje zrobiłam w tortownicy o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy ciasto, a jego wierzch posypujemy rabarbarem i posypujemy cukrem.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 min (wbity w ciasto patyczek powinien wyjść suchy. Przestudzone ciasto możecie dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego