Wilgotne ciasto kokosowo jabłkowe
Czas na niedzielne ciasto : )
Na blogu Gotuję, bo lubię znalazłam bardzo ciekawy przepis na ciasto z wykorzystaniem jabłek i kokosu. Ciasto w nazwie ma przymiotnik – wilgotny co jest u mnie bardzo ważne w wypiekach, bo chyba nikt nie przepada za suchymi ciastami, które trzeba popijać herbatą.
Upiekłam! Sprawdziłam i rzeczywiście jest bardzo wilgotne i delikatne, takie jakie lubimy i chociaż za bardzo nie lubię wiórków kokosowych to coraz bardziej się do nich przekonuję. Polecam wypróbowania i upieczenia go we własnej kuchni, bo jest bardzo szybkie, mi zajęło dokładnie 12 minut + czas pieczenia, a przecież warto mieć coś słodkiego na niedzielę. Ba! A nawet powinno się mieć
Autorka przepisu: Kasiaaaa24 (przepis cytuje w całości)
Składniki:
1 pełna szklanka mąki
1 szklanka wiórek kokosowych
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
6 łyżek oleju
3 łyżki rumu (może byc Malibu lub zwykła wódka)
2 duże jajka
3 średnie jabłka
Dwa jabłka obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Trzecie jabłko kroimy w cienkie plasterki. Mąkę łączymy z kokosem, proszkiem i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej oraz alkohol i jeszcze chwilę miksujemy. Stopniowo, po łyżce dodajemy suche składniki, a kiedy ciasto jest jednolite dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej kokosem tortownicy (23-25 cm), a na wierzchu układamy plasterki jabłek w taki sposób, Aby na siebie zachodziły. Dodatkowo wierzch ciasta można posypac cynamonem.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok godziny (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjśc suchy, tzn nie obklejony surowym ciastem, bo może się okazac, że Wasz patyczek wejdzie w jabłko i wtedy będzie wilgotny). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!