Muffinki bananowe z czekoladą
Sto lat i urodzinowy prezent
Dzisiaj urodziny Radka Mamy : ), której życzę wszystkiego najlepszego: szcześcia, zdrówka, radości, miłości, uśmiechu od ucha do ucha, na codzień samych przyjemności, zero trosk i spełnienia najskrytszych marzeń.
Z tej okazji upiekłam muffinki z bananami i kawałkami czekolady. Muszę przyznać, że to był strzał w 10!
Pyszne.. bardzo bananowe, z kawałkami lekko roztopionej czekolady, wilgotne, delikatne. W trakcie pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach wabiących wszystkich nosy do kuchni.
Polecam serdecznie.. ; )
Uciekam, muszę się przygotować na urodzinowe przyjęcie! Miłego wieczoru
————————————————————
21.05.20011 Po wczorajszych urodziach stwierdzam, że muffinki każdemu smakowały, a mój R. zjadłam 5 na raz : ) W takim razie bardzo polecam wyprobowania!
Składniki na ok 14 muffinek:
100 g czekolady mlecznej pokrojonej w drobną kostkę (użyłam czekolady mlecznej z owocami jagodowymi i ciasteczkami waniliowymi z Wedla)
2 szklanki mąki
1 duże jajko
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
3 małe dojrzałe banany
Nastawić piekarnik na 200oC.
W misce nr I wymieszać sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, dodać jajko i roztrzepać z bananami, następnie wlać olej, mleko. Miskę z suchymi produktami przesypać do II miski, dodać pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Przygotować foremki do muffinek, wyłożyć je papilotkami i do każdego otworu wlać gotową masę do 3/4 wysokości foremki.
Piec 20-25 minut do złotego koloru i suchego patyczka.
Smacznego ; )