Migdałowe ciasto z rabarbarem

Zauroczona rabarbarem

Rabarbar ma taki ciekawy smak. Kwaskowaty, ale smaczny. Mile wspominam go z lat dzieciństwa, kiedy to maczałam go tylko w cukrze i chrupałam po obiedzie. Dzisiaj do poobiedniej kawy kolejne ciasto z rabarbarem i napewno nie ostatnie tego sezonu ; )

Na pięknym blogu Bea w kuchni znalazłam ciekawy przepis na ciasto z rabarbarem na cieście jogurtowo-migdałowym. Nie czekając za długo wzięłam się za pieczenie i co, jaki efekt? I nie żałuję, a raczej żałowałbym gdbym go nie upiekła!

Bardzo delikatne, puszyste, wilgotne, aromatyczne z kwaskowatym rabarbarem. Pyszne! Nawet mojemu R. smakuje, który nie przepada za tym rodzajem ciast : )

Autorka przepisu: Bea, której bardzo dziękuję za pyszny przepis : )

_____________________________________

Ciasto zniknęło w ciągu paru godzin, nawet nie wytrzymało do wieczora – tak wszystkim smakowało ; )

 



 


Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

ok. 250 g rabarbaru

150 g mąki

40 g drobno zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g miękkiego masła (lub nieutwardzanej margaryny)

130 g cukru

2 jajka

100 ml jogurtu (użyłam naturalnego)

2 łyżki amaretto (lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu)

otarta skórka z 1 cytryny

1/2 dużego strartego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)

 

Piekarnik rozgrzać do 180°.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.

Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować, aż masa będzie jednolita. Stale miksując (na wolnych obrotach) dodać otartą skórkę z cytryny, stratą tonkę i amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, na wierzch nałożyć pokrojony rabarbar i lekko ‘wgnieść’ go dłonią w ciasto; posypać cukrem (u mnie cukrem waniliowym i / lub płatkami migdałowymi / kruszonką. Piec ok. 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.

Smacznego ; )

 

Comments are closed.