French – style dinner rolls

Sesję czas zacząć 

 

Jutro mój pierwszy egzamin w sesji letniej, dlatego każdą wolną chwilę wykorzystuję w kuchni, aby się zrelaksować i dać odpocząć moim szarym komórkom. Każda taka chwilę daje mi wiele radości i motywacji do dalszej nauki i edukacji. 

Dzisiaj przepis na świetne bułeczki, bardzo chrupiące, delikatne, puszyste, idealne na każdą porę dnia. Przepis bardzo prosty. Polecam serdecznie ; )

U nas z dżemem truskawkowym. Było pysznie, a moj R. był zachwycony. Jak to dobrze, że do facecików serc można dotrzeć przez ich żołądki  ; )

Życzę wszystkim miłego dnia, a jutro proszę trzymajcie mocno kciuki :)

Autorka przepisu: Gosia99




 

Składniki na 8-10 sztuk:

500g mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki soli

1 opakowanie suszonych drożdży

180ml  ciepłej wody (lub odrobinę więcej)

120ml letniej mleka

1 łyżeczka cukru
 

Mąkę przesiać i wymieszać z solą.
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie za suche dodać nieco więcej wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 2 godziny.

Po upływie czasu, ciasto wyjąć na oprószoną mąką blat, podzielić na 8 -10 części i pozostawić na 5 minut. Następnie z każdej części uformować zgrabne owalne bułeczki. Wszystkie ułożyć na blaszce i ostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie drewnianym patyczkiem (rączką od łyżki ) w każdej zrobić wgłębienie, przyciskając patyczek prawie do spodu (starając się przy tym, aby ciasto nie pękło ) i odstawić na kolejne 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki z wierzchu lekko spryskałam wodą (można pominąć lub tak jak zrobiłam to ja – posmarować żółtkiem).

Piec przez około 20 -30 minut (w zależności od wielkości) w 180oC. Studzić na kratce.


Smacznego!

Comments are closed.