Chleb wiejski na zakwasie
Dobry jak chleb
Pyszny, zdrowy, z domowego piekarnika, na zakwasie, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, z dodatkiem mąki żytniej, idealny na każdą kanapkę. Polecam!
Mojemu R. bardzo smakował, że jak jadł to się aż uszy trzęsły ; )
Autorka przepisu: Gosia99 (z moimi małymi zmianami)
Składniki na jeden średni bochenek:
1/2 szklanki bardzo aktywnego zakwasu żytniego
2/3 szklanki ciepłej wody
2 do 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
1/3 szklanki mąki żytniej
1/4 łyżeczki drożdży (opcjonalnie-ja nie dodawałam)
1 i 1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki siemnienia lnianego
Zakwas wymieszać z wodą i cukrem.Mąkę pszenną(zacząć od 2 szklanek), żytnią, sól i drożdże* wsypać do dużej miski. Dodać wodę wraz z zakwasem i zacząć wyrabiać. Ciasto powinno być sztywne, jeśli potrzeba dodać nieco więcej mąki pszennej lub wody. Przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 20 minut, aż zrobi się gładkie, jednolite i elastyczne.
Następnie czystą miskę nasmarować odrobiną tłuszczu (np.oliwą ) Ciasto przełożyć do miski, przkyryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godziny ( w zależności od naszego zakwasu i dodatku drożdży).
Piekarnik rozgrzewamy do 230oC
Z ciasta formujemy zgrabną kulę i umieszamy w obsypanym mąką koszyku lub formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej keksówce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Do piekarnika wsuwamy blachę wypełnioną 3/4 szklanki wody lub kostkami lodu (w czasie pieczenia zacznie parować, co w efekcie da nam chrupiącą i pyszną skórkę)
Chleb przed wsunięciem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.
Pieczemy pierwsze 12 minut w 230oC, a kolejne 30 w 200oC.
Smacznego!