Ciasto z truskawkami na maślance z glazurą
Kawałek po kawałku:)
Jeśli mielibyście ochotę na coś delikatnego, puszystego, z truskawkami to zapraszam do mnie na ciacho!
Pyszne, idealne do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Ciasto na maślance z truskawkami i glazurą z dżemu truskawkowego, leciutkie jak chmurka, puszyste jak puszek, z miękkimi truskawami, bardzo proste i szybkie w wykonaniu – przepis może nam posłużyć jako koło ratunkowe na niezapowiedzianych gości.
Najbardziej lubię jeść takie ciasta palcami, kiedy odrywam kawałek po kawałku, a te smakuje tak dobrze, że nie chce się przerywać tej czynności
Spróbujcie sami! ; )
Składniki na tortownicę o średni 22 cm:
200 ml maślanki truskawkowej
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
ok 250-300 g truskawek
2 łyżki dżemu truskawkowego
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z wymieszaną maślanką z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką. Gotowe ciasto przelać do formy, a na wierzch wyłożyć truskawki.
Piec około 30 minut – do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dżem zmiksować, tak, by miał jednolitą konsystencję. Podgrzać w rondelku i rozsmarować go na wierzchu ciasta.
Smacznego!