Ciasto maślankowe z czerwoną porzeczką

Dziękuję za wsparcie i trzymanie kciuków! 


Stres, nerwy, zarwane noce, całe dnie spędzone nad książkami, notatkami, baląca pupa od siedzenia i nie ruszania, dzwonienie do moich dziewczyn jak im idzie, martwienie się, tęsknienie za pieczeniem  ; ). Od miesiąca walczę z sesją i muszę się pochwalić, bo nie wytrzymam – z 3 egzaminów dostałam 5,5,5! :) Strwierdziłam z moimi dziewczynami, że jesteśmy niemożliwymi kujonicami, ale co? Opłacało się, a teraz mam wakację, które rozpoczęłam wielkimi lodami i tym pysznym ciastem.

Delikatne, puszyste, wilgotne, maślankowe z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, które przełamują słodycz ciasta. Znika w oka mgnieniu, a jego przygotowanie zajęło mi dosłownie 5 minut. Za przepis dziekuję Agnieszce :)

 

Autorka przepisu: Kulinarne Spotkania (zamiast jagód dałam czerwone porzeczki)

 

 


Składniki:

1 szkl maślanki
1 szkl cukru (ja dałam 3/4 szkl.)
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
ok. 200g owoców czerwonej porzeczki

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto posypać jagody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut z termoobiegiem.

Smacznego!

Comments are closed.