Sernik na zimno z czarną porzeczką
Dary lata z ogrodu i Dzień Ojca
Pierwszy raz Dzień Ojca obchodzili mieszkańcy miejscowości Spokane w USA 19 czerwca 1910. Z inicjatywą tego święta wystąpiła mieszkanka tej miejscowości, Sonora Louise Smart Dodd, która w ten sposób chciała oddać hołd swojemu ojcu, którego uważała za niezwykłego człowieka (po śmierci żony sam wychował sześcioro dzieci)
(źródło:http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_Ojca)
W naszym ogrodzie truskawki, czarna, biała i czerwona porzeczka, poziomki, same pyszności!
Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie granatowych kulek owoców czarnej porzeczki i chcecie zrobić prezent swoim tatom to proponuję sernik na zimno z tymi owocami, na ciasteczkowym spodzie, polany galaretką truskawkową.
Bardzo delikatny, puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach…
Składniki na spód:
170 g ciasteczkek zbożowych (u mnie wiatraczki holdenderskie)
80 g masła
Składniki:
1 kg sera twarogowego z wiaderka
250 ml śmietany kremówki (30%)
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki z małym czubkiem żelatyny
1/2 szklanki mleka
2 szklanki owoców (u mnie około 2 szklanki czarnej porzeczki)
1 opakowe galaretki (1 opakowanie na 500 ml wody, u mnie truskawkowa)
Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Przygotować spód – ciasteczka zmiksować na pyłek blenderem, masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami do powstania mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wyłożyć gotową masę z ciasteczek. Wyrównać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Mleko zagotować i w naprawdę gorącym rozpuścić żelatynę, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wsypać cukier puder i zmiksować go z serem, następnie wlać śmietanę. Na samym końcu małym strumieniem wlać wystudzoną żelatynę i porządnie wymieszać z masą serową.
2/3 masy wyłożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na 20 minut, resztę sera wymieszać z owocami i po tym czasie wlać pozostałą część masy z owocami do tortownicy. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Kiedy galaretka będzie gotowa wylać na sernik i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego ; )