Ciasto z truskawkami
Truskawki w kolorze miłości
Z czym Wam się kojarzy kolor czerwony?
Bo mi napewno nie ze złością, tylko z miłością, sercem, truskawkami, ustami, makami, samymi przyjemnymi skojarzeniami.. myśląc o kolorach zajadam kolejne ciasto z niezwawodnych przepisów z blogu Agnieszki (Agnieszko dziękuję, że jesteś, bo Twoje przepisy zawsze mi smakują). Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu, w całej kuchni podczas pieczenia unosi się wspaniały zapach pieczonych truskawek, puszyste, dość wilgotne, aromatyczne, delikatne! Truskawkowe pyszności!
Jeśli macie ochotę na jakieś ciacho z truskawkami to koniecznie musicie je wypróbować, serio ; )
Pakuję 2 kawałki do torby, wsiadam na rower i jadę do mojego kochanego R., żeby już wszystko było w kolorze miłości..
Autorka przepisu: Kulinarne Spotkania
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
4 jajka
250 g masła lub margaryny
150 ml mleka
truskawki (u mnie około 500g)
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Pozostawić do wystudzenia. W misce wymieszać mąkę, proszek i sól, dodać rozpuszczone masło, żółtka, mleko i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i na wierzchu rozłożyć truskawki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180o C i piec ok. 40 minut. Po ostudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!