Sernik z jagodami

Czy marzy Wam się coś jagodowego?

J jak jagodowy

a jak aksamitny

g jak genialny

o jak oblizywać się po każdym kęsie

d jest dokładka, bo jestem pewna, że byście o nią poprosili

a jak „a mogę przepis?”

Sernik z jagodami, w którym się zakochacie od pierwszego spróbowania. Nie dziwię się, że jego podstawowa nazwa to sernik idealny, bo rzeczywiście taki jest. Brakuje mi słów na opisanie jaki jest w smaku.. rozpływa się w ustach, ma pyszny czekoladowo-ciasteczkowy spód, a zatopione w nim jagody przełamują delikatne słodycz twarogu. Musicie sami spróbować wykorzystując dowalne owoce, które najbardziej lubicie albo po prostu zapraszam na kawę do Ostrzeszowa :)

Autorka przepisu: Kwestia Smaku (z moimi małymi zmianami)

 


Składniki na ciasteczkowy spód:

250 g ciastek digestive w czekoladzie

110 g masła

Składniki na masę serową*:

1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese 

200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej – 1,5 szklanki) 

3 łyżki mąki pszennej 

5 jajek 

125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej) 

aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 

Dodatkowo:

300 g jagód + 100 g do dekoracji wierzchu

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na drobny piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.

Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.

Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wylać do przygotowanej formy na ciasteczkowy spód, wierzch posypać jagodami po całej powierzchni, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami. Podawać dobrze schłodzony.

Smacznego :)





*Najważniejsze uwagi jakie podaje autorka przepisu na sernik idealny: 

  1. Wszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej – to bardzo ważne, masa serowa będzie stabilnie się piekła, nie będzie się podnosić i sernik nie popęka!
  2. Ser i jajka miksujemy na małych-średnich obrotach i krótko, tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać masy.
  3. Sernik początkowo pieczemy w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
  4. Zamiast ekstraktu i ziarenek wanilii, można użyć 2 łyżeczki startej skorki z cytryny. Otrzymamy wówczas klasyczny sernik o delikatnym cytrynowym posmaku. Można też dodać startą skórkę z pomarańczy lub wmieszać do masy drobno posiekaną kandyzowaną lub smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki.
  5. Sernik po ostudzeniu należy wstawić na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.

Comments are closed.