Ciasto migdałowe z agrestem

 pycha ciacho na niedzielę z agrestem! :)

 

Kasia rzeczywiscie miała rację, że to ciasto jest rewelacyjne! :) poprosiłam Ją o poradę, które ciasto z agrestem poleca i zaproponowała właśnie te i to był strzał w dzisiątkę!

To moje pierwsze ciacho z użyciem mielonych migdałów w cieście i muszę stwierdzić, że jest pyszne! Bardzo delikatne, puszyste, to połączenie maślanego smaku ciasta z dużą ilością kwaśnych owoców agrestu i migdałowego aromatu. Nic tylko palce, buzię oblizywać i chwytać po następny kawałek. 

Kasi dziękuję za przecudowny przepis, a Wam moi kochani polecam go upiec, a napewno nie pożałujecie! :)

Miłej niedzieli ; )

Autorka przepisu: Kasiaaaa24

 


Składniki na ciasto:

270 g mąki

100 g mielonych migdałów

210 g cukru

200 g miękkiego masła

4 jajka

1 łyżka miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy (proszek)

400 g agrestu

3 łyżki płatków migdałowych (pominęłam, a zastąpiłam je mielonymi migdałami)

2 łyżki cukru

 

Bardzo miękkie masło miksujemy z cukrem ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka i miksujemy kolejne 5 minut. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się grudki, a nawet ciasto będzie wyglądac ja zważone (to normalna reakcja na dodanie jajek do masła i po dodaniu mąki wszystko się wyrówna).

Mąkę łączymy z proszkiem,budyniem i mączką migdałową i po łyżce dodajemy do masy jajeczno maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy (25 x30 cm). Na cieście umieszczamy owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem (płatki pominęłam i posypałam delikatnie mielonymi migdałami).

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.

Smacznego :)

 

Comments are closed.