Ciasto bananowe z makiem

Kiedy za oknem deszcz czas na banany


Ciasto bananowe – czyli idealny sposób na wykorzystanie już bardzo dojrzałych bananów, za którymi mało kto przepada, ja najbardziej lubię takie bardzo twarte, prawie zielone : -)

Ciasto jak to ciasta bananowe jest wilgotne, dość ciężkie, aromatyczne, idealnie słodkie, z dodatkiem maku, którego nie jest za dużo, bo tylko 3 łyżki, a nadają ciastu smaku i fajnie trzeszczą między zębami :)

Ciasto koniecznie do spróbowania w taki pochmurny i niemiły dzień na poprawę humoru i przegonienie chmur! 

Życzę wszystkim miłego popołudnia ; )

 

Autorka przepisu: Dorotus76

 


Składniki na ciasto: 

245 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki suchego maku

170 g bananów (waga w skórkach) (1 – 2 sztuki)

90 ml maślanki lub zsiadłego mleka

113 g miękkiego masła

150 g drobnego cukru

2 duże jajka


Mąkę, proszek, sodę, przyprawy – przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.

W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.

W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miskując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.

Formę na babkę* wysmarować masłem, oprószyć semoliną (lub bułką tartą, kaszą manną). Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.

* piekłam w nietypowej formie na babkę o średnicy 25 cm, wysokości 8 cm, z kominem o szerokości 12 cm.

Smacznego :)



Comments are closed.