Ciasto cytrynowe z jagodami
oczka mamy czarne, buźki granatowe, a rączki są zielone i seledynowe – jagody!
Idealne połączenie smaku dużej ilości jagód, które oblane są ucieranym, cytrynowym ciastem. Wypiek jest bardzo wilgotny i mega owocowy, puszysty, delikatny.. można się w nim zakochać od pierwszego kęsu!
Każdemu bardzo smakowało, a mojemu R. to już naprawdę bardzo ;), a na potwierdzenie pyszności tego ciasto dodam, że zniknęło w brzuchach w ciągu paru godzin
Polecam wypróbować póki jeszcze są świeże jagody i życzę miłej soboty ; – )
Autorka przepisu: Kass (z moimi małymi zmianami)
Składniki na ciasto na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm:
2,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju słonecznikowego (dałam 3/4 szklanki)
skórka otarta z 2 cytryn (dałam skórkę z 1 cytryny)
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki mleka (dałam śmietanę 30%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
60dag jagód (lub pół na pół z borówkami)
2 łyzki mąki
cukier puder do posypania