Chleb ze śmietaną i koperkiem
hand made by pieczarkamySia
Właśnie na kolację zajadam się kanapkami z pysznego chlebka lekko przypominający bułkowaty chlebek kanapkowy. Dzięki dodatkowi śmietany nie jest taki suchy jak chleby na drożdżach ; ) Zrobiony na podstawie przepisu z blogu Ekspresje kulinarne, który zrobiłam z połowy porcji i zwięszyłam ilością koperku, który idealny tutaj pasuje, który upiekłam w keksówce o 20 cm długości.
Sami spróbujcie, bo to bardzo prosty i smaczny chlebek!
Miłego wieczoru
Autorka przepisu: Gosiaa99
Składniki:
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (temp. pokojowa)
2/3 szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżka parmezanu
łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej (użyłam chlebowej)
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, parmezan i cukier. Wymieszać
Następnie dodajemy : śmietanę, wodę i koperek.
Składniki łączymy razem. Ciasto powinno być elastyczne, jednolite i odchodzić od brzegów miski.
W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki lub wody(wyrabiałam około 5 minut).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny.
Następnie z ciast formuje podłużny bochenek i umieszczamy w natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówce ( ja ciasto rozwałkowuje na prostokąt, zwijam w roladę, końce zlepiam i wkładam „złączeniem do dołu” w blaszce)
Przykrwamy i odstawiamy do podrośnięcia. Chleb powinien podrosnąć mniej więcej o 3/4 wysokości.
Pieczemy w 190oC przez około 35 -40 minut.
Smacznego!