Chleb z San Francisco
Bardzo łatwy, jasny chleb na zakwasie żytnim. W oryginalnym przepisie były drożdże, które ja pominęłam i zamiast cukru użyłam miodu akacjowego. Chleb zniknął w naszym domu w oka mgnieniu. Bardzo nam smakował.
Źródło przepisu: Liska (z moimi zmianami)
Składniki:
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
1 1/2 łyżki miodu akacjowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
do posmarowania: oliwa z oliwek
Do miski wsypać mąki, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, dokładnie i przełożyć do formy keksówki o długości 35 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Zostawić do wyrośnięcia na 12-14 godzin.
Piekarnik nastawić na temperatury 230 stopni Celsjusza. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperatury do 200 stopni Celsjusza i piec kolejne 35 minut Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!