Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Śliwki nierobaczywki i maślankowa mania
Moim zdaniem ciasta z dodatkiem maślanki/ jogurtu naturalnego lub kefiru są niezwykle, ba! niebiańsko pyszne. Zawsze smakują, bo to ciasto, które każdy lubi – wilgotne, delikatne, puszyste, z ulubionymi sezonowymi owocami, posypane kruszonką – dzisiaj z nutką cynamonu, które idealnie pasują ze smakiem śliwek sprawiają, że dzień można ukoronować cudownym kawałkiem takiego ciasta! Przysłowiowe „niebo w gębie”!
Ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, więc może i Ty się skusisz?
Dla mnie w każdej wersji jest pyszne, dzisiaj w kuchni otwieram śliwkowy sezon. Naprawdę polecam
Składniki na ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru (ja dałam 3/4 szkl.)
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę:
8 łyżek mąki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
800 g śliwek, umytych, przepołowionych na pół, bez pestek
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia.Przygotować kruszonkę – najpierw posiekać wszystkie składniki nożem, a potem delikatnie między dłońmi pocierać, aż kruszonka będzie w malutkich okruszkach. Na ciasto położyć śliwki, posypać owoce kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut z termoobiegiem.
Smacznego!