Cytrynowe ciasto ze śliwkami
Śliwkowo – cytrynowo!
Ciasto jest rzeczywiście genialne – tak jak obiecywała Kasia na swoimi blogu Wypieki z pasją. Pyszne, delikatne, z cytrynowym aromatem, pachnące śliwkami. Idealne na poniedziałkowy podwieczorek.
Polecam!
Autorka przepisu: Kasia z bloga Wypieki z pasja
Składniki na ciasto:
175g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (pominęłam)
1/2 szklanki białego cukru (co do cukru to ja dałam 3/4 szklanki białego cukru)
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (dałam 4 łyżeczki kandyzowanej)
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
szklanka śliwek pokrojonych w ósemki (jeśli są duże) lub na ćwiartki (jeśli są mniejsze)
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując. Cały czas miksując dodać skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Wsypać połowę mąki, śmietanę, następnie drugą połowę mąki. Zmiksować wszystko tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość gęste.
Śliwki obtoczyć w dwóch łyżkach maki. Ciasto rozsmarować w tortownicy o średnicy 23cm lub blaszce o wymiarach 20/25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć śliwki (nie wciskać w ciasto).
Piec około 30-35 min w temperaturze 180 oC (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu pozostawić ciasto w blaszce do wystudzenia.
Smacznego!