Koktajl jeżynowy
Szklanka pełna zdrowia i energii
Pyszny, pożywny, orzeźwiający i bardzo smaczny koktajl na maślance z przetartymi przez sitko jeżynami, bo pestki są jednak za bardzo wyczuwalne. Prosty i zdrowy sposób na początek dnia lub chwilę relaksu w środowe popołudnie!
Polecam!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki jeżyn
1/2 litra maślanki
1 łyżka cukru (dodać wg własnych upodobań smakowych)
1 łyżka soku z cytryny
(jogurt naturalny lub bita śmietana do dekoracji)
Jeżyny dokadnie umyć i zmiksować blenderem na gładką masę, następnie przez sitko przetrzeć masę i oddzielić mus od pestek – pestki wyrzucić. Do gładkiego musu dodać maślankę, cukier i sok z cytryny i wszystko dokładnie zmiksować.
Przelać do naczyń i udekorować klesem jogurtu naturalnego lub bitej śmietany.
Smacznego