Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła roślinnego lub masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Dodatkowo:
1/2 – 1 kg śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych)
5 łyżek mielonych migdałów
5 – 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru
Cukier puder do posypania
Duża blaszka 27 x 37 cm
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce).
W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy, odrywając ciasto po kawałku.
Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 50 – 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!