Kruchy placek ze śliwkami i cynamonem

Z miłości do pieczenia :)

Śliwki wspaniale komponują się z kruchym ciastem i pasują do cynamonowego aromatu! Dzisiejsze ciasto to połączenie tych wszystkich nut smakowych tworzące przepyszne trio :)

Serdecznie zachęcam do upieczenia w tym śliwkowym sezonie – szybkie, proste, a takie smaczne! Mmmm…

Autorka przepisu: Asia





Składniki na ciasto: 

1/2 kg mąki pszennej 
2 łyżeczki cynamonu 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
250 g masła roślinnego lub masła 
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego) 
2 żółtka 
2 łyżki gęstej śmietany 18% 

Dodatkowo:

1/2 – 1 kg śliwek węgierek (najlepiej twardych, jędrnych, ale dojrzałych) 

5 łyżek mielonych migdałów 
5 – 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru 


Cukier puder do posypania 
Duża blaszka 27 x 37 cm 

Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka oraz gęstą śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić (w lodówce lub najszybciej w zamrażarce).

W międzyczasie przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch. Plackiem wyłożyć spód formy. Jeśli ciasto się kruszy, uniemożliwiając jego rozwałkowanie, można wylepić nim spód formy, odrywając ciasto po kawałku.

Na surowe ciasto wyłożyć śliwki (przecięciem do góry), zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec 50 – 60 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Comments are closed.