Flapjack i koktajl gruszkowy
Flapjack – czyli krajanka z makiem, kokosem i suszonymi wiśniami i gruszki na orzeźwienie
Uwielbiam takie zdrowe słodkości, którymi można zajadać się na śniadania jak i podwieczorek. To taki szybki sposób na wykorzystanie płatków owsianych i połączeniu ich z ulubionymi dodatkami (u mnie dzisiaj z suszonymi wiśniami, makiem i kokosem).
Nic tylko cieszyć się latem jedząc flapjacka na tarasie i popijać go orzeźwiającym i pysznym koktajlem gruszkowym.
Dla mnie? PYCHA!
Miłej soboty
Autorka przepisu:Liska ( z moją małą zmianą)
Składniki:
100 g masła
130 g golden syrup (najlepiej), złocistego syropu kukurydzianego lub miodu (dałam 180 g)
150 g brązowego cukru trzcinowego (pominęłam)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka maku
100 g wiórków kokosowych
200 g płatków owsianych (najlepiej drobnych, błyskawicznych)
80 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g suszonych wiśni lub suszonej żurawiny (jeśli owoce są bardzo suche i twarde, należy je zalać wrzątkiem na 15-20 minut, a następnie odcedzić na sitku)
W płaskim rondlu rozpuścić masło, cukier i syrop. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki i dodać je do masła, energicznie mieszając. Na końcu dodać wiśnie.
Prostokątną formę o wymiarach 20×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić blachę i piec 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut, następnie pokroić w kwadraty.
Ciepła krajanka jest miękka, kiedy ostygnie, lekko stwardnieje, ale środek powinien pozostać delikatnie ciągnący.
i
Składniki na koktajl:
2 dojrzałe gruszki
1/2 szklanki maślanki
szczypta sproszkowanego imbiru
Owoce umyć, obrać ze skórki i włożyć do blendera, wlać maślankę i dodać szczyptę imbiru. Wszystko dokładnie zmiksować. Można dosłodzic do smaku, jeśli ktoś lubi ; )
Przelać do szklanki i się delektować każdym jej smakiem.
Smacznego!