Mini serniczki z borówkami
Sernik w wersji mini
Ekspresowe do wykonania, bardzo kremowe, rozpływające się serniczki w wersji mini wypiekane w formie do muffinek. Na ciasteczkowym spodzie z ciastek digestive w czkoladzie, których nawet nie łączymy z masłem, z borówkami smakują rewelacyjne! Ich przygotowanie zajmuje około 5 minut + pieczenie, dlatego dla niezapowiedzianych gości jak znalazł ; )
To taki sernik w wercji mini i w wersji małokalorycznej, bo nie używamy ani grama masła lub śmietany wystarczą nam: ciasteczka, ser, białko, trochę cukru i łyżka mąki.
Są pyszne – uwierzcie mi, bo ja się w nich zakochałam!
Miłego dnia ; )
Autorka przepisu: Asia (z moimi małymi zmianami)
Składniki na 12 sztuk:
150 g ciasteczek owsianych
500 g zmielonego twarogu
1/2 – 3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
1 białko jajka (lub całe jajko)*
4 x 12 muffinek = 48 borówek
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasteczka owsiane** pokruszyć, wyłożyć do papilotek, uklepać. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem lub całym jajkiem. Opcjonalnie dodać aromaty***. Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki ( mnie po 4 borówki do muffinki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
* z całym jajkiem masa serowa nie będzie idealnie biała.
**do ciasteczek można dodać tarty imbir i/lub posiekane orzechy (raczej nie polecam)
***opcjonalnie do masy serowej można dodać ekstrakt z wanilii, ziarenka z wanilii ewentualnie ekstrakt z pomarańczy lub skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny lub limonki. Najbardziej pasuje aromat wanilii.
Smacznego!