Szarlotka z miodem i cynamonową kruszonką
Miodowo – jabłkowa rozpusta
Rzeczywiście szarlotka godna polecenia tak jak obiecywała Kasia. Kruche delikatne ciasto, duża ilość prażonych jabłek z przyprawami i wyczuwalnym aromatem miodu, a na to wszystko kruszonka cynamonowa.
Przysłowiowy „miód w ustach”
Autorka przepisu: Kasia z bloga Wypieki z Pasją (dziękuję za cudowny przepis)
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
150g masła
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka
łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na jabłka:
1,5kg kwaśnych jabłek
4 łyżki miodu
cukier – w zależności od kwaśności jabłek
płaska łyżka cynamonu lub mieszanki przypraw do szarlotki
Składniki na kruszonkę:
80g masła
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Płaska łyżka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać lekko wodą i prażyć przez około 10 minut. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Prażyć do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut). Wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i utrzeć do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciastem wyłożyć dno formy o wymiarach 30/20cm (dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w wodzie aby nie kleiła się do ciasta). Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 180oC.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!