Szarlotka z miodem i cynamonową kruszonką

Miodowo – jabłkowa rozpusta

 

Rzeczywiście szarlotka godna polecenia tak jak obiecywała Kasia. Kruche delikatne ciasto, duża ilość prażonych jabłek z przyprawami i wyczuwalnym aromatem miodu, a na to wszystko kruszonka cynamonowa.

Przysłowiowy „miód w ustach” :)


 

Autorka przepisu: Kasia z bloga Wypieki z Pasją (dziękuję za cudowny przepis)

 


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki

150g masła

2 łyżki zimnej wody

2 żółtka

łyżka cukru waniliowego

4 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na jabłka:

1,5kg kwaśnych jabłek

4 łyżki miodu

cukier – w zależności od kwaśności jabłek

płaska łyżka cynamonu lub mieszanki przypraw do szarlotki


Składniki na kruszonkę:

80g masła

6 łyżek mąki

6 łyżek cukru

Płaska łyżka cukru waniliowego

łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać lekko wodą i prażyć przez około 10 minut. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Prażyć do chwili kiedy jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut). Wystudzić.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i utrzeć do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciastem wyłożyć dno formy o wymiarach 30/20cm (dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w wodzie aby nie kleiła się do ciasta). Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 180oC.

W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu.

Smacznego!



Comments are closed.