Drożdżowa tarta z gruszkami i śmietaną
Sms, od którego serce się raduje i ciacho, które miało nie smakować?
Kiedy wyjęłam ciacho z piekarnika przyjechał mój R., nie miał nawet czasu, żeby wypić ze mną kubka herbaty i spróbować nowego wypieku, dlatego zapakowałam kawałek ciepłego ciasta na wynos i pożegnałam buziakiem pachnącym gruszkami..
.. po chwili dostaję smsa – „Poproszę jeszcze kawałek takie to pyszne :*”, a On przecież nie lubi gruszek ; )
Drożdżowy, delikatny spód, na wierzchu gruszki, a to wszystko polane cienką warstwą śmietany, która jest świetnym dopełnieniem.
Może sami spróbujecie?
Autorka przepisu: Kasiaaaa24
Składniki na ciasto:
255 g mąki
1 szczypta soli
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
120 ml ciepłego mleka
30 g stopionego masła
Dodatkowo:
3 miękkie, dojrzałe gruszki
2/3 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka stopionego masła
Mąkę łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam bardzo kleić do rąk, to podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby wyrosło.
W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na tartę, możecie użyć dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i układamy na nim gruszki. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach na tartę wylewamy śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.
Smacznego