Drożdżowa tarta z gruszkami i śmietaną

Sms, od którego serce się raduje i ciacho, które miało nie smakować?


Kiedy wyjęłam ciacho z piekarnika przyjechał mój R., nie miał nawet czasu, żeby wypić ze mną kubka herbaty i spróbować nowego wypieku, dlatego zapakowałam kawałek ciepłego ciasta na wynos i pożegnałam buziakiem pachnącym gruszkami..

.. po chwili dostaję smsa – „Poproszę jeszcze kawałek takie to pyszne :*”, a On przecież nie lubi gruszek ; ) 

Drożdżowy, delikatny spód, na wierzchu gruszki, a to wszystko polane cienką warstwą śmietany, która jest świetnym dopełnieniem.

Może sami spróbujecie?

Autorka przepisu: Kasiaaaa24

 


 

 

Składniki na ciasto:

 

255 g mąki

1 szczypta soli

1 pełna łyżka cukru pudru

1 łyżeczka suchych drożdży

1 jajko

120 ml ciepłego mleka

30 g stopionego masła 

 

Dodatkowo:

 

3 miękkie, dojrzałe gruszki

2/3 szklanki gęstej śmietany 18%

2 łyżki cukru

1 łyżka stopionego masła

 

Mąkę łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam bardzo kleić do rąk, to podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby wyrosło.

W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy z cukrem.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na tartę, możecie użyć dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i układamy na nim gruszki. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach na tartę wylewamy śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.

 

Smacznego :)


Comments are closed.