Śliwkowy placek z jabłkiem i kruszonką

Dasz się namówić na kawałek?

 

Wyobraźcie sobie cudowne ciacho na kończące się lato, bardzo szybkie do zrobienia, takie proste, ale jednak mające w sobie coś wyjątkowego. Na pięknie wyrośnietym, maślanym, delikatnym i puszystym cieście gruba warstwa owoców – najpierw wyczuwalny smak śliwek, które w miejscu po pestce są nafaszerowane tartymi jabłkami z cynamonem, na to wszystko chrupiąca kruszonka, czy można wymyślić to lepiej? 

Polecam serdecznie, bo…

…wszyscy się tak zajadali, że aż uszy się trzęsły, a cała blaszka zniknęła w jedno popołudnie :)

PS. Jak dobrze być studentem i nie bać się daty 1 września – wszystkim uczniom życzę miłego dnia ; )

Przepis pochodzi z tej strony :)

 

 

 

Składniki na ciasto:
3/4 kostki margaryny4 duże jaja

1/3 szklanki mleka

1 szklanka cukru (dałam niepełną szklankę)

2 czubate szklanki mąki

mały proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

kieliszek rumu lub zapach rumowy (pominęłam)

50-60 dkg śliwek

dwa jabłka

dwie czubate łyżki wiórków kokosowych (pominęłam)

szczypta cynamonu

cukier waniliowy

 

Składniki na kruszonkę:

3/4 szkl. mąki

3/4 szkl. cukru

1/3 kostki margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i wyrabiać mikserem tak długo, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypać mąkę wymieszną z proszkiem, wlać mleko i rum i wymieszać na jednolite gładkie ciasto.

Wyłożyć ciasto na prostokątną formę, wydrylować śliwki i podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto (ja obtoczyłam je delikatnie w mące, żeby nie opadły na dno) , jedna obok drugiej brzuszkami do dołu.

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać dwie czubate łyżki cukru, cukier waniliowy oraz wiórki. Wmieszać. Wyłożyć masę jabłkową na każdą śliwkę, w dołek po pestce.

Zrobić kruszonkę: margarynę, mąkę cukier razem zagnieść, wyrabiać, aż utworzą się grudki. Posypać kruszonką ciasto.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 185 oC przez 55 min.

Smacznego! :)

 


Comments are closed.