Śliwkowy placek z jabłkiem i kruszonką
Dasz się namówić na kawałek?
Wyobraźcie sobie cudowne ciacho na kończące się lato, bardzo szybkie do zrobienia, takie proste, ale jednak mające w sobie coś wyjątkowego. Na pięknie wyrośnietym, maślanym, delikatnym i puszystym cieście gruba warstwa owoców – najpierw wyczuwalny smak śliwek, które w miejscu po pestce są nafaszerowane tartymi jabłkami z cynamonem, na to wszystko chrupiąca kruszonka, czy można wymyślić to lepiej?
Polecam serdecznie, bo…
…wszyscy się tak zajadali, że aż uszy się trzęsły, a cała blaszka zniknęła w jedno popołudnie
PS. Jak dobrze być studentem i nie bać się daty 1 września – wszystkim uczniom życzę miłego dnia ; )
Przepis pochodzi z tej strony
Składniki na ciasto:
3/4 kostki margaryny4 duże jaja
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru (dałam niepełną szklankę)
2 czubate szklanki mąki
mały proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
kieliszek rumu lub zapach rumowy (pominęłam)
50-60 dkg śliwek
dwa jabłka
dwie czubate łyżki wiórków kokosowych (pominęłam)
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę:
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i wyrabiać mikserem tak długo, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypać mąkę wymieszną z proszkiem, wlać mleko i rum i wymieszać na jednolite gładkie ciasto.
Wyłożyć ciasto na prostokątną formę, wydrylować śliwki i podzielić na połówki. Następnie poukładać je na ciasto (ja obtoczyłam je delikatnie w mące, żeby nie opadły na dno) , jedna obok drugiej brzuszkami do dołu.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać dwie czubate łyżki cukru, cukier waniliowy oraz wiórki. Wmieszać. Wyłożyć masę jabłkową na każdą śliwkę, w dołek po pestce.
Zrobić kruszonkę: margarynę, mąkę cukier razem zagnieść, wyrabiać, aż utworzą się grudki. Posypać kruszonką ciasto.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 185 oC przez 55 min.
Smacznego!