Jabłecznik na ciemnym spodzie z czekoladową pianką
trudno zakończyć na jednym kawałku, każdy prosi o dokładkę
Mistrzynią w ilości zjedzonych kawałków została moja mama, której bardzo smakował mój czekoladowo – jabłkowy eksperyment
Ma kruchy kakaowy spód, grubą warstwę słodkich jabłek a wierzch pokrywa czekoladowa pianka budyniowa, a to wszystko tworzy pyszne połączenie! Sama sobie dołożyłam kawałek ; )
Zapraszam!
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki
125 g masła lub margaryny
2 czubate łyżeczki kakao
4 żółtka
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki cukru
Składniki na jabłka:
1 kg słodkich jabłek
1 łyżka pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników
Składniki na czekoladową pianę:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym
1/3 szklanki oleju
Przygotować formę o średnicy 21 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką.
Piekarnik włączyć na 190oC.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć spód i boki formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut.
W czasie podpiekania umyć, obrać jabłka i pokroić za pomocą malaksera lub tarki na cienkie plasterki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników.
Na podpieczony spód wysypać 1 dużą łyżkę pokruszonych ciasteczek i wyłożyć równo jabłka, a na nie rozłożyć pianę z białek.
Piec około 30 minut.
Smacznego!