Granola migdałowo – miodowa

 mój sposób na udany dzień!


Potrzeba tyle energii aby być dzieckiem, dlatego każdego ranka zajadam się płatkami owsianymi lub taka granola przygotowaną w zaciszu domowej kuchni o wiele lepsza nic granole sklepowe, produkowane z użyciem dużej ilości niezdrowych cukrów prostych (np. syrop glukozowy), a u mnie sam zdrowy miód naturalny, który pełni rolę zlepiacza :) bo granola to nic innego jak pieczone do chrupkości muesli.

Można serwować je z mlekiem lub jogurtem naturalnym/smakowym z ulubionymi dodatkami np. suszonymi lub świeżymi owocami. Każdy z nas podczas przygotowanie własnej granoli może dodać swoje przysmaki – orzechy, żurawinę lub owoce tropikalne – co kto lubi ; – )

 

Naprawdę polecam,

a do tej granoli natchnęła mnie Liska – mniam!

 

 

Składniki:

250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)

8 dużych łyżek miodu

2 łyżki oleju roślinnego, u mnie słonecznikowy

100 g łuskanych ziaren słonecznika

50 g białego sezamu

100 g migdałów, nie łuskanych

 

 

W dużym garnku roztopić miód, dodać olej, a następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nastawić na 170oC.

Zawartość garnka wyłożyć na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 20 minut do lekko złotawego koloru, następnie wyjąć blachę z piekarnika i  przerzucić granolę na drugą stronę, lekko wymieszać i dopiekać kolejne 20 minut.

Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

 

Smacznego!

 

Comments are closed.