Granola migdałowo – miodowa
mój sposób na udany dzień!
Potrzeba tyle energii aby być dzieckiem, dlatego każdego ranka zajadam się płatkami owsianymi lub taka granola przygotowaną w zaciszu domowej kuchni o wiele lepsza nic granole sklepowe, produkowane z użyciem dużej ilości niezdrowych cukrów prostych (np. syrop glukozowy), a u mnie sam zdrowy miód naturalny, który pełni rolę zlepiacza bo granola to nic innego jak pieczone do chrupkości muesli.
Można serwować je z mlekiem lub jogurtem naturalnym/smakowym z ulubionymi dodatkami np. suszonymi lub świeżymi owocami. Każdy z nas podczas przygotowanie własnej granoli może dodać swoje przysmaki – orzechy, żurawinę lub owoce tropikalne – co kto lubi ; – )
Naprawdę polecam,
a do tej granoli natchnęła mnie Liska – mniam!
Składniki:
250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
8 dużych łyżek miodu
2 łyżki oleju roślinnego, u mnie słonecznikowy
100 g łuskanych ziaren słonecznika
50 g białego sezamu
100 g migdałów, nie łuskanych
W dużym garnku roztopić miód, dodać olej, a następnie wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nastawić na 170oC.
Zawartość garnka wyłożyć na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 20 minut do lekko złotawego koloru, następnie wyjąć blachę z piekarnika i przerzucić granolę na drugą stronę, lekko wymieszać i dopiekać kolejne 20 minut.
Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego!