Bułki Małgosie

domowa piekarnia 


Polskie, tradycyjne bułeczki, mięciutkie wewnątrz, chrupiące z zewnątrz, długo utrzymują świeżość dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków do ciasta.

Są naprawdę bardzo smaczne, mojemu R. bardzo smakowały, a do tego proste w wykonaniu ; )

Życzę wszystkim miłego dnia i zapraszam na śniadanie!


Autorka przepisu: Liska

 

 

Składniki:

300 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży + 40 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko, lekko roztrzepane

120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę

20 g miękkiego masła

80 g wody

Drożdże wymieszać z 40 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie i powstanie z niego kula, przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę.
Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Przy pomocy drewnianego patyczka obsypanego mąką, w każdej bułce zrobić przedziałek.
Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Na dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu (polecam ten drugi sposób).
Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.

Smacznego!

Comments are closed.